38e Sloebertocht

Zwalmparel
Sportlaan
1
Zwalm 9630
Belgium

07:00 - 15:00 (andere afstanden)
06:00 - 08:00 (60km)
6
10
15
21
36
60
€ 3.00
Zie startpunt in google maps

Prijs

60 km: 15,00€ - 12,00€

andere: 3,00€ - 1,50€

Biergordel

De Sloebertocht maakt deel uit van de Oost-Vlaamse Biergordel (60km)

Parcours

Vorig jaar waren ze met 1945 op onze meest bekende wandeltocht.   We hopen dit jaar opnieuw de kaap van 2.000 deelnemers te bereiken zoals vroegere in de goede oude tijd van voor corona.

 

De kortste afstanden 6 en 10 km blijven uiteraard in de omgeving van Munkzwalm  Maar dit is absoluut geen nadeel want er zijn voldoende bezienswaardigheden voor de wandelaars. Zoals alle deelnemers passeren ook de 6,4 km langs de bekende bierwagen van de Brouwerij Roman. En vervolgens terug naar de Zwalmparel voor nog een Sloeber.

 

De 10 km doet eerst een lus langs de toeristische kant van Munkzwalm, en vervoegt daarna de 6km naar de bierwagen.

 

Alle andere afstanden begeven zich richting Sint-Denijs-Boekel. Op de legendarische Molenberg wandelen ze door een prachtig privaatbosje en een zeer mooie trage weg om in de rustpost in Sint-Blasius-Boekel aan te komen.

 

De Molenberg

De Molenberg is een smalle kasseiweg, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Sint-Denijs-Boekel. De straat daalt af van Moldergem naar de Moldergem- of Boekelbeek en de weg Smarre op de grens met Sint-Maria-Horebeke. De kasseiweg werd in 1995 beschermd als  monument. De Molenberg is voor bekend bij de wielerliefhebbers omdat hij al verschillende keren werd opgenomen in bekende wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en de Omloop het Nieuwsblad

De 15 km en de 20 km maken hier een mooie lus vol natuur en komen terug naar de rustpost. Hierna wandelen ze met alle andere afstanden via de bierwagen terug naar de start. Dit is toch nog een flinke brok van iets meer dan 7 km.

Vanuit de rustpost in Sint Blasius Boekel wandelen de 36 en 60 km stappers naar de volgende rustpost De Wante  Schorisse. Deze flinke lus is 9 km, en is bezaaid met vele verharde en onverharde veldwegels en mooie natuur. In Schorisse krijgen beide afstanden nog een prachtige natuurlus van  5,26 km aangeboden. Deze bevat enkele serieuze beklimmingen richting het natuurgebied ‘t Burreken. Er worden verschillende hoogtemeters verslonden voor de rustpost terug wordt bereikt.

Het Burreken is een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen Het reservaat ligt op het grondgebied van de gemeenten Brakel  (deelgemeente Zegelsem), Maarkedal (deelgemeente Schorisse) en Horebeke (Sint-Kornelis-Horebeke). Het erg reliëfrijke gebied ligt op de grens van het Zwalmbekken en het Maarkebeekbekken. Het behoort tot de uitlopers van de west-oost gerichte heuvelrug die zich in de Vlaamse Ardennen uitstrekt. In 1981 kocht de toenmalige vzw Natuurreservaten er het eerste perceel aan. Nu beslaat het natuur-reservaat het Burreken 35 ha en wordt het gebied beheerd door Natuurpunt.

Burreken | In de Vlaamse Ardennen

Het Burreken is een van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Het is een erg heuvelachtig gebied met scherp ingesneden beekjes, die voor smalle dalen en steile (20% en meer) valleiwanden hebben gezorgd. Het hoogste punt van de centrale heuvelrug ligt op ongeveer 116 meter hoogte. De laagste delen van het Burreken liggen op zowat 50 meter hoogte. Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken bestaat uit een kleinschalig patroon van akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten op de perceelsgrenzen.

De 36 km wandelt nu terug naar Sint-Blasius-Boekel. Dit lange stuk van 10 km volgt voor een groot deel het traject van de 60 km. Deze mooie lus is vol natuur met talrijke prachtige paadjes. Ook zij zullen tevreden zijn als ze onze bierwagen in het vizier krijgen.

 

Ondertussen gaat de langste afstand naar het summum van de Vlaamse Ardennen. Tussen Schorisse en Louise Marie (onze volgende rustpost ) doorkruisen we liefst maar drie mooie bossen: Het Bos Ter Eecken, het Sint Pietersbos en het Muziekbos.  Dit zijn 11 mooie wandelkilometers. Vanuit Louise stappen we terug naar Schorisse. We vertrekken terug door het Muziekbos  richting Breucq en verder naar de Koekamer en Vijverbeek. Dit langs bos en veldpaden. Dan komen we terug aan in de Wante in Schorisse.

 

Brouwerij Van hieruit stappen we via de Schamperij, de Boigneberg, Noenendaal en de Varentberg naar ons tweede summum: de Brouwerij Roman, waar we het befaamde sloeberbier zullen kunnen nuttigen.  We moeten nog  6 km met veel hoogtemeters stappen. Vanuit Schorisse heb je weinig keus: het is vooral bergop.

 

Van hieruit trekken we naar onze laatste rustpost naar St Blasius Boekel. Hierbij nemen we bijna uitsluitend trage wegen. We passeren in Horebeke de Geuzenhoek en beklimmen een laatste keer de andere flank van de Molenberg. Vanuit Boekel gaan we samen met de andere afstanden naar de bierwagen waar ons volgende drankje kunnen nuttigen. Langs de mooie oevers van de Zwalmbeek wandelen we ten slotte naar de eindstreep. Nog een afsluitende sloeber en dan naar huis.

Rustposten

Afstanden

10 

15 

21 

36 

60 

km

km

km

km

km

Km

Zwalmparel

-

4,0

-

-

-

 

St-Blasius-Boekel

-

-

5,8

5,8

5,8

5,8

De Wante Schorisse

-

-

-

-

9,04

9,04

De Wante Schorisse

-

-

-

-

5,26

5,26

La Salette Louise-Marie

-

-

-

-

-

11,3

De Wante Schorisse

-

-

-

-

-

11,1

Brouwerij Roman

-

-

-

-

-

5;9

St-Blasius-Boekel

-

-

2,6

7,2

10,0

6,6

Einde

6,4

6,4

7,1

7,1

7,1

7,1

Werkelijke afst.

6,4

10,4

15,5

20,1

37,2

62,1