39e Sloebertocht

Parochiaal centrum De Zwaluw
De Coenelaan
12
Zwalm 9630
Belgium

07:00 - 15:00 (andere afstanden)
06:00 - 08:00 (60km)
6
10
15
21
36
60
€ 3.00
Zie startpunt in google maps

Deelnemers


Nog niet beschikbaar

Openbaar vervoer

Kom gerust met de trein, het station van Munkzwalm is superdichtbij!

Wie kan aantonen dat hij met de trein kwam, krijgt een gratis consumptie!

Rustposten

Afstanden 6 10 15 21 36 60
km km km km km Km
De Zwaluw 6,4 4,0 5,8 5,8 5,8 5,8
St-Blasius-Boekel - - 2,6 9,2 8,3 8,3
De Wante Schorisse (bagage) - - - - 6,1 6,1
De Wante Schorisse (bagage) - - - - 9,0 8.3
La Salette Louise-Marie - - - - - 11,8
De Wante Schorisse - - - - - 5,7
Brouwerij Roman - - - - - 7,4
St-Blasius-Boekel  - - 7,7 7,7 7,7 7,7
Einde   6,4        
Werkelijke afst. 6,4 10,4 16,1 22,7 36,9 61,1

Parcours

Omwille van de verkiezingen op zondag 9 juni starten we dit jaar in Zaal De Zwaluw. Vorig jaar waren ze met 1759 op onze meest bekende wandeltocht. Maar liefst 215 onder hen waren geen lid van een wandelclub.   We hopen dit jaar opnieuw de kaap van 2.000 deelnemers te bereiken zoals vroeger in de goede oude tijd van voor corona.

 

De kortste afstanden 6 en 10 km blijven uiteraard in de omgeving van Munkzwalm  Maar dit is absoluut geen nadeel want er zijn voldoende bezienswaardigheden voor de wandelaars. Zoals alle deelnemers passeren ook  de 6,4 km  langs de bekende bierwagen van de Brouwerij Roman. En vervolgens terug naar de Zwalmparel voor nog een extra Sloeber.

De 10 km doet eerst een lus van 4 km in de toeristische kant van Munkzwalm. Daarna doen ze hetzelfde parcours van de 6 km. Onze bierwagen ontvangt dus alle afstanden.

Alle andere afstanden begeven zich richting Sint-Blasius-Boekel. Na 5,8 km bereiken ze de plaatselijke school voor een eerste rustpost.     

De 15 km doet hier een korte lus van 2,6 km. Er rest hen dan nog een flink stuk van 7,7 km naar de startzaal.

Voor de 21 km is de lus heel wat langer: 9,2 km  Beide afstanden krijgen heel veel natuur voorgeschoteld.

Hierna stappen ze via een zeer mooi natuurpad aan de achterkant van de Molenberg richting St Denijs Boekel.

 

Let op het standbeeld van de handschoenstikster aan de kerk. Na mooie landelijke wegen van 7,7 km wandelen we via de bierwagen terug naar de startzaal.

Vanuit de rustpost in Sint Blasius Boekel wandelen de 36 en 60 km stappers naar de volgende rustpost De Wante  Schorisse. Deze flinke lus is 8,3 km. De wandelwegen zijn talrijk. We passeren in St Kornelis Horebeke met zijn mooi wit kerkje. De Hoogkoutermolen is een bezienswaardigheid.

In Schorisse krijgen beide afstanden nog een prachtige maar lastige natuurlus van  6,1 km aangeboden. Deze bevat enkele serieuze beklimmingen richting het natuurgebied ‘t Burreken. Er worden verschillende hoogtemeters verslonden voor de rustpost terug wordt bereikt.

In Schorisse is er voor alle afstanden een zeer mooie lus voorzien van een 6-tal km met doortocht in het natuurgebied "Het Burreke". Deze  lus bevat behoorlijk wat hoogtemeters

Het Burreken is een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen Het reservaat ligt op het grondgebied van de gemeenten Brakel  (deelgemeente Zegelsem), Maarkedal (deelgemeente Schorisse) en Horebeke (Sint-Kornelis-Horebeke). Het erg reliëfrijke gebied ligt op de grens van het Zwalmbekken en het Maarkebeekbekken. Het behoort tot de uitlopers van de west-oost gerichte heuvelrug die zich in de Vlaamse Ardennen uitstrekt. In 1981 kocht de toenmalige vzw Natuurreservaten er het eerste perceel aan. Nu beslaat het natuur-reservaat het Burreken 35 ha en wordt het gebied beheerd door Natuurpunt.

Burreken | In de Vlaamse Ardennen

 

 

 

 

 

Het Burreken is een van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Het is een erg heuvelachtig gebied met scherp ingesneden beekjes, die voor smalle dalen en steile (20% en meer) valleiwanden hebben gezorgd. Het hoogste punt van de centrale heuvelrug ligt op ongeveer 116 meter hoogte. De laagste delen van het Burreken liggen op zowat 50 meter hoogte. Het typische Vlaamse Ardennen-landschap in het Burreken bestaat uit een kleinschalig patroon van akkers, bossen en graslanden met veel bomenrijen en houtkanten op de perceelsgrenzen.

Na de lus wandelen de 36km stappers terug naar St Blasius Boekel. Dit parcours loopt grotendeels via hetzelfde traject als de 60km. We trekken door de Horebeekse Geuzenhoek (een protestantse wijk met een mooie tempel ). Kleine veldwegeltjes zijn er in overvloed.

Deze mooie lus is vol natuur met talrijke prachtige paadjes.

Vanuit St Blasius Boekel gaat het terug naar de start via dezelfde weg van de 21 km. Ook zij zullen tevreden zijn als ze onze bierwagen in het vizier krijgen

 

De 60 en 100km gaan nu 19 mooie natuurkilometers bewandelen met veel bossen en hoogtemeters naar de rustpost in Louise Marie en dan  terug naar Schorisse.

We doorkruisen het Muziekbos, het Bos Ter eecken en het Sint- Pietersbos. Hopelijk is de temperatuur iets milder dan vorig jaar.

Eens terug in Schorisse trekken we naar een van de hoogtepunten van de dag: de brouwerij Roman. We moeten echter nog  6 km met veel hoogtemeters stappen. Vanuit Schorisse heb je weinig keus: het is vooral bergop ! Het wordt lastig maar … de Sloeber wacht.

In de brouwerij nuttigen we onze fameuze Sloeber. (drink met mate!!)

Vanuit de brouwerij Roman vervoegen we de 36 km om samen terug in St-Blasius-Boekel aan te komen.

Nu volgt het laatste stukje naar onze bierwagen. Hiervoor moeten we nog 1 Vlaamse heuvel over : De achterkant van de Molenberg. Na een laatste gratis consommatie bereiken we via de Zwalmbeek ons eindpunt.Hierbij nemen we bijna uitsluitend trage wegen.  Nog een afsluitende sloeber en dan naar huis.

Biergordel

De Sloebertocht maakt deel uit van de Oost-Vlaamse Biergordel (60km)