42e Sint-Bavotocht

Zaal “De Korenbloem"
Kerkplein
1
Kruisem 9750
Belgium

07:00 - 15:00
6
10
15
21
30
€ 3.00
Zie startpunt in google maps

Rustposten

 

Afstanden:

6 km

10 km

15 km

21 km

30 km

start

6,4

  6,4

 

 

     6,4

Heurne

 

 

7,1

7,1

7,1

Heurne

 

 

 

8,6

8,6

start

 

4,0

7,1

7,1

7,1

totaal

6,4

10,4

14,2

22,8

29,2

Parcours

.

Met onze 42ste Bavotocht, zijn we al terug aan onze  laatste ingerichte wandeltocht van 2023. Tevens is het de vierde viggaaltocht van de eerste reeks. De rechthebbenden  kunnen al hun eerste geschenk krijgen als ze ook aan de  vorige drie viggaaltochten hebben deelgenomen.

.

Zingemse meersen | Landschapsbeleving

 

Bij de grote tegenslag op onze busreis in Lier was onze parcours-

bouwer Guy het grootste slachtoffer. Uiteindelijk kwam na veel ellende toch alles goed. Ondertussen heeft hij terug een mooi parcours uitgestippeld.

 

 Alle afstanden verlaten zaal De Korenbloem, rechtdoor en voorbij de Sint-Bavokerk  onmiddellijk links richting Wijnhuisveld. Hier volgt een eerste splitsing:  de twee kleinste en de grootste afstand verlaten ons hier een eerste maal en wandelen via koffiebar Bellevue, richting station, dwarsen de spoorweg , volgen links Stroomken en keren zo terug naar de Kruishoutemsesteenweg, die voor een deel word gevolgd, om zo de richting en de straten van buurtgemeente Asper aan te doen. Aan het Carlos Dierickplein, met standbeeld van de  laatst genoemde, die 46 jaar burgemeester van Asper en fusiegemeente Gavere is geweest, dwarsen wij de Steenweg. Langs de rustige en deels verharde wegen, (want de 6 en de 10 km zijn toegankelijk voor rolstoel en kinderwagens) trekken we via de dorpskern met zijn Sint-Martinuskerk verder richting Zingem. Voorbij het kerkhof nemen we de berijdbare aarden wegen richting Meuleken ’t Dal. Via de dorpskern van Zingem bereiken we een eerste maal de startplaats. Voor de 6 km is dit het eindpunt, voor de 10 en 30 km is dit een ideale rustplaats.

 

Behalve de 6 km gaan alle andere afstanden  tot aan de 1ste splitsing, We wandelen langs de rustige wegen van het gehucht de Broek, deels verhard en onverhard, alsook een stuk fietssnelweg, langs de spoorlijn Oudenaarde – Gent. We komen al gauw tot een volgende splitsing. Hier splitst de 10 km zich af richting de Boterhoek, om zo  naar het eindpunt te stappen.

Axelwalle - Kasteel | RouteYou

 Met de drie grootste afstanden, trekken we verder richting Axel-walle, met zijn kasteel. Dit  is een reconstructie van een gelijknamig middeleeuws kasteel. Het ligt in het noorden van Heurne, deel- gemeente van Oudenaarde. Het oorspronkelijke kasteel Axelwalle uit de 15de eeuw is gereconstrueerd in 1978. Onze volgende rustpost vinden we in zaal Amigo in Heurne.

 

Hier zullen we met de twee grootste afstanden nog een flinke lus bewandelen in en rond Eine,, deels langs de Scheldeboorden, de Ohiobrug,  het waterzuiveringsstation. En zo terug langs de rustige dorpswegen, met het standbeeld van de welgekende Prosper De Maeght, en de Sint Eligiuskerk. Via de woonwijk Grimbergen komen we  voor een tweede maal in zaal Amigo.

 

Na een laatste rustpauze stappen  we samen met de 15 km,  door  het natuurreservaat Heurne Meersen. Dit gebied is 45 ha groot, en wordt beheerd door Natuurpunt. Het natuurgebied  ligt in de Scheldevallei, en bestaat uit afgesneden Scheldemeanders, bossen, graslanden en moerasvegetaties. Het is vrij toegankelijk.

 

Vervolgens trekken we naar de Meerskant in Zingem, langs de Kleiputten Grootenbulck:  een 4,5 ha natuurgebied, beheerd door Natuur en Bos. Er is een grote diversiteit aan fauna en flora. De putten zelf bevatten  diverse vissoorten, waaronder zeelt, brasem, blankvoorn en snoek. De wilgenbosjes in het gebied, schonken vroeger de grondstof aan de bekende mandenvlechters of wannen-lappers. Vandaar de naam van de wannenlappers wandelroute die het gebied doorkruist.

Bij het gehucht de Boterhoek, sluiten wij terug aan bij 10 km die ons eerder al had verlaten, om nu samen de startzaal, en het einde van de wandeling te bereiken.

 

Hopelijk heb je er van genoten. Bedankt en tot op de volgende wandeling op zaterdag 13 januari 2024: Wandelen oor Kruishoutem